Jan Schoonhoven – Beambte 18977

Jan Schoonhoven

 
 


Regie
Sherman De Jesus

 

Research & scenario
Mark Peeters
Sandra van Beek
Sherman De Jesus

 

Redactie
Sandra van Beek

 

Camera
Albert van der Wildt

 

Geluid
Carla van der Meijs
Mark Witte
Pander Roskam
Gertjan Miedema

 

Montage
Pim Verdonk

 

Mixage
Jan Willem van den Brink

 

Productie
Eline van Wees

 

Eindredactie VPRO
Saskia van Schaik

 

Producent
Cécile van Eijk

 

Media
Presskit NL

 

Web
Website VPRO

De legendarische kunstenaar uit Delft Jan Schoonhoven (1914 – 1994) werd bij zijn leven al vergeleken met Vermeer en Mondriaan. Zijn mysterieuze, witte reliëfs gemaakt van karton en papier marché worden nu voor tonnen geveild in Sotheby’s en Christie’s. Jan Schoonhoven zelf leefde als een sobere en bescheiden PTT ambtenaar.

Wie was deze man die zich in het openbaar spontaan naakt liet beschilderen door de wereldberoemde Japanse kunstenares Yayoi Kusama, om de volgende dag weer bedaard op tijd op kantoor te verschijnen?

In 1967 wordt hij bekroond op de Biënnale van Sao Paulo en is daarmee in één klap internationaal bekend. Hij wordt sindsdien beschouwd als één van de belangrijkste Nederlandse kunstenaars van de 20ste eeuw, en is van invloed voor een geheel nieuwe generatie.

Tijdens de research ontdekken de filmmakers dat één van de belangrijkste werken van Jan Schoonhoven is verdwenen uit het postkantoor in Delft. In de film gaat zijn vriend, kunstenaar Jan Henderikse op zoek naar dit verloren gewaande werk. Gaandeweg ontstaat er een beeld van Schoonhoven’s leven, zijn raadselachtige persoonlijkheid en de betekenis van zijn werk.

Jan Schoonhoven beschouwde gotische kerken en zijn geboortestad Delft als zijn grote inspiratiebronnen. Hij was ook diep onder de indruk van de imposante kathedralen van Chartres, Parijs en Keulen. Begin jaren zestig vormde Schoonhoven samen met Armando, Jan Henderikse en Henk Peeters de ‘Nul-groep’ die zich keerde tegen de spontaniteit, het persoonlijke en de gevoelsexpressie in de kunst.

2005
Video
50′
Nederlands


 

“Ademloos gekeken naar een prachtige documentaire.” – Robert Smit -

 


Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. Fax. |

Website by Koduijn