Boy Ecury

Cast
Felix de Rooy
Steve Hooi
Johnny de Mol
Gaby Milder
Servé Hermans
Sylvia Poorta

 

Scenario
Arthur Japin

 

Regie
Frans Weisz

 

Director of Photography
Theo Bierkens

 

Gaffer
Erwin Roodhart

 

Geluid
René van den Berg

 

Production Designer
Vincent de Pater

 

Art director
Mark Hammel

 

Kostuums
Linda Bogers

 

Make-up
Lia van der Horst

 

Uitvoerend Producent
Frits Harkema

 

Producenten
Sherman de Jesus
Cécile van Eijk

 

Co-producent VARA
Jan Rutger Achterberg

 
Links
Officiële Website

Can a father forgive his son’s murderer?

In 1947 komt DUNDUN ECURY (59), een vooraanstaande Arubaanse zakenman, naar het naoorlogse Nederland om het stoffelijk overschot te zoeken van zijn zoon Boy, die in 1944 is gefusilleerd. In zijn speurtocht biedt slechts één feit hem houvast: dat Boy met een glimlach op de lippen stierf. BOY ECURY (1922-1944) kwam uit Aruba; waarom ging hij in het Nederlandse verzet? Wat heeft hij in het verzet gedaan? Hoe en door wie is hij vermoord? Waar is zijn lichaam gebleven? En vooral: wie was hij? Met deze vragen gaat Dundun Ecury zoeken, naar de dode en naar de ‘levende’ Boy. Een zoektocht die langzaam verloopt. Alleen de herinneringen houden hem op de been.

Op de kostschool in Noord-Brabant – waar hij door zijn vader naar toe gestuurd is – krijgt Boy het als enige zwarte jongen zwaar te verduren. Hierdoor ontwikkelt hij een sterk verlangen naar rechtvaardigheid, en leert hij dat hij zich het best kan verzetten door een eigen, onafhankelijke mening te hebben. Dan breekt de oorlog uit. Samen met KITTY VAN HUIJGEVOORT (18), zijn grote liefde, droomt hij over een terugkeer naar Aruba. Maar tegelijkertijd groeit in Boy het verzet tégen het onrecht om hem heen. Met veel bravoure en, schijnbaar zonder angst, trekt hij er op uit om op zijn opvallende motor ‘Duitsers te pesten’. Langzaam maar zeker wordt zijn verzet serieuzer. Juist omdat hij met zijn donkere huid zo opvalt, blijkt Boy zelf de perfecte manier, om de aandacht bij de Duitsers af te leiden. Hij gaat bij de K.P., de Knokploeg en raakt betrokken bij een liquidatie, waarna de hele ploeg wordt opgerold en naar de gevangenis wordt overgebracht. De volgende ochtend wordt Boy, 22 jaar oud, geëxecuteerd.


In Dundun’s zoektocht naar Boy, is de confrontatie met zijn waarschijnlijke moordenaar, EWOUD, cruciaal. De ontmoetingen tussen Dundun Ecury en Ewoud die volgen in de gevangenis lijken een gevecht tussen twee onverzettelijke tegenstanders. Na zijn eerste woede en weerzin, ontdekt Dundun Ecury langzaamaan de kwetsbaarheid in Ewoud die hij bij zijn eigen zoon, door hun afscheid, heeft moeten missen. Hij merkt tot zijn ergernis dat hij de zorgzaamheid en liefde die hij Boy door zijn afwezigheid nooit heeft kunnen geven, op Ewoud begint te projecteren. Om toch greep op de werkelijkheid te houden kan hij niet langer de overeenkomsten tussen de jongens zoeken, maar het verschil. Dat zit hem, meent hij, in het feit dat Ewoud een moordenaar is en Boy een verzetsheld. Dan doet Ewoud een onthulling. Terwijl Dundun Ecury hiermee worstelt, wordt het lijk van Boy gevonden. Dundun bereidt de terugkeer naar Aruba voor. Boy zal een staatsbegrafenis krijgen en herinnerd worden als een held. Blijft de vraag of Boy werkelijk iemand heeft geliquideerd? Voor Dundun Ecury zit er maar één ding op: Ewoud vergeven, wat hij Boy misschien vergeven moet.

Super-16 mm, kleur
ca. 90 min
Nederlands


Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. Fax. |

Website by Koduijn