Het Gaatje

Regie
Rimko Haanstra

 

Scenario
Rimko Haanstra
Hans Heesen

 

Camera
Rimko Haanstra
Albert van der Wildt

 

Geluid
Rimko Haanstra
Mark de Witte
Johan Ligt

 

Interviews
Rimko Haanstra
Klaas Vos

 

Montage
Rimko Haanstra
Maurits Guépin

 

Productie
Rimko Haanstra
Nathalie Nijkamp

 

Producenten
Rimko Haanstra
Cécile van Eijk
Sherman De Jesus

Na jarenlang procederen is de bouw gestart van een nieuwbouw woning op de hoek van de Kromme Nieuwegracht en de Drift. Architectuurbureau Sluijmer & Van Leeuwen bouwt hier een vijf verdiepingen tellende woning. De weerstand van omwonenden tegen het plan was gebaseerd op de moderne vormgeving in een monumentale omgeving. De gevel van het pand is voorzien van glasgepareld (een vorm van zandstralen) roestvrijstaal en glas. Het grondoppervlak van het huisje meet 3 bij 5 meter, de kelder aan de Drift en Kromme Nieuwegracht is groter en wordt de woonkamer. De woning is verkocht.

De film HET GAATJE gaat over de tegenstelling tussen oud en nieuw, de botsing tussen de voor en tegenstanders, tussen mooi en lelijk. Men is er voor of tegen. Men ziet dit huis als een parel of als een wrat in de stad.

We zien naast het proces van het bouwen het eindresultaat. Van binnen en van buiten en binnenste buiten. Het huis is onbewoond en het huis raakt bewoond. We volgen de bewoners vanaf het moment dat zij hun voormalige huis verlaten en in deze woning trekken en hoe zij erin leven.

De architect is zeven jaar bezig geweest met touwtrekken om het door de commissies en tegenstanders heen te krijgen. De architect ziet de bouw van een dergelijk huis ook in het licht van de huidige moderne architectuur tegenover de monumentale en historische waarde van oude gebouwen.

De omstanders zijn de mensen die langs het huis lopen tijdens de bouw, maar ook de direct betrokkenen zoals de buurman die een felle tegenstander is geweest.

2002
Video, kleur
ca 10 min
Nederlands


Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. Fax. |

Website by Koduijn