Een film van Sherman de Jesus voor Jos Withagen
Rimme van Varik
Merel Sijbrant
Natasha Kamstra
Kariatiden
Eva Friebel
Marinde Hurenkamp
Nathalie Moekasan
Cora van der Voort
Camera
Peter Brugman
Albert van der Wildt
Geluid
Gertjan Miedema
Montage
Dick van der Meer
Geluidmontage
Mark Dubbeldam
Mixage
Mark Dubbeldam
Muziek
Willem Erné
Make-up
Aron Brouwer
Make-up assistente
Maja Zandee
Runner
Jeroen Scheltens
Stills
Michael Kooren
Ontwerp titels
Koningsberger & van Duijnhoven
Laboratorium
Cineco
Grading
Petro van Leeuwen
Materiaal
Kodak
Research & Productie
Esther Pardijs
Scenario
Jos Withagen
Regie
Sherman De Jesus
Producenten
Cécile van Eijk
Eugenie Nunes
De ooit in Utrecht woonachtige schrijver Cola Debrot heeft eens gezegd dat als je op stille ochtenden door de oude stad loopt je er onderaardse stemmen kon horen die spraken van liefde en verlangen, van verdriet en tranen. Het waren waarschijnlijk de stemmen van de Romeinen. Je werd er wel melancholiek van.
Producent Jos Withagen ontwikkelde samen met cineast Sherman de Jesus het plan om een filmgedicht te maken in het verlengde van Debrots gevoelsstroom: het mythisch gehalte van de Oudegracht, de werven, de onderaardse gewelven.
De visuele vervoering van de regisseur was als die van een blinde dichter die de dingen niet zelf kan zien maar ervan heeft gehoord en die overal passende beelden vandaan moet zien te halen.
Jos Withagen is inmiddels overleden maar De Jesus beschouwt zijn vroegere studievriend als zijn coauteur: ‘Ik heb deze film gemaakt samen met Jos, die er niet meer is. Gedurende vier seizoenen zijn we op zoek geweest naar lyrische, droomachtige beelden.’
In dit concept past een visioen als dat van het wonderkind Mozart, dat ’s morgens vroeg uit het hotel aan de Minrebroederstraat sluipt om met zijn zusje te gaan rondzwerven en terechtkomt op de Bezembrug. In een andere scène maken kariatiden zich los van de Winkel van Sinkel om als gezellige meiden te gaan stappen in de stad. Een naakte vrouw op de fiets met een viool op de pakkendrager pendelt onverstoorbaar rond tot het oog van de schilder Moesman haar betrappen zal en vereeuwigen in een fameus schilderij.
1998
35 mm/video, kleur, Dolby Surround
30 min.
Nederlands
De film Geest van de Werf van Sherman De Jesus is uit meer dan tweehonderd inzendingen geselecteerd vanwege “zijn unieke symbolische stijl van kijken naar het menselijk bestaan. Dit werk geeft ons de uitzonderlijke mogelijkheid om de manier waarop we naar de wereld kijken te veranderen, iets wat nog zelden gebeurt in de andere media.”
(You Minowa, curator van het Machida City Museum of Graphic Arts, Tokyo.)