Geest van de Werf

Een film van Sherman de Jesus voor Jos Withagen

Cast
Rimme van Varik
Merel Sijbrant
Natasha Kamstra
Kariatiden
Eva Friebel
Marinde Hurenkamp
Nathalie Moekasan
Cora van der Voort

 

Camera
Peter Brugman
Albert van der Wildt

 

Geluid
Gertjan Miedema

 

Montage
Dick van der Meer

 

Geluidmontage
Mark Dubbeldam

 

Mixage
Mark Dubbeldam

 

Muziek
Willem Erné

 

Make-up
Aron Brouwer

 

Make-up assistente
Maja Zandee

 

Runner
Jeroen Scheltens

 

Stills
Michael Kooren

 

Ontwerp titels
Koningsberger & van Duijnhoven

 

Laboratorium
Cineco

 

Grading
Petro van Leeuwen

 

Materiaal
Kodak

 

Research & Productie
Esther Pardijs

 

Scenario
Jos Withagen

 

Regie
Sherman De Jesus

 

Producenten
Cécile van Eijk
Eugenie Nunes
 

De ooit in Utrecht woonachtige schrijver Cola Debrot heeft eens gezegd dat als je op stille ochtenden door de oude stad loopt je er onderaardse stemmen kon horen die spraken van liefde en verlangen, van verdriet en tranen. Het waren waarschijnlijk de stemmen van de Romeinen. Je werd er wel melancholiek van.
Producent Jos Withagen ontwikkelde samen met cineast Sherman de Jesus het plan om een filmgedicht te maken in het verlengde van Debrots gevoelsstroom: het mythisch gehalte van de Oudegracht, de werven, de onderaardse gewelven.

De visuele vervoering van de regisseur was als die van een blinde dichter die de dingen niet zelf kan zien maar ervan heeft gehoord en die overal passende beelden vandaan moet zien te halen.
Jos Withagen is inmiddels overleden maar De Jesus beschouwt zijn vroegere studievriend als zijn coauteur: ‘Ik heb deze film gemaakt samen met Jos, die er niet meer is. Gedurende vier seizoenen zijn we op zoek geweest naar lyrische, droomachtige beelden.’

In dit concept past een visioen als dat van het wonderkind Mozart, dat ’s morgens vroeg uit het hotel aan de Minrebroederstraat sluipt om met zijn zusje te gaan rondzwerven en terechtkomt op de Bezembrug. In een andere scène maken kariatiden zich los van de Winkel van Sinkel om als gezellige meiden te gaan stappen in de stad. Een naakte vrouw op de fiets met een viool op de pakkendrager pendelt onverstoorbaar rond tot het oog van de schilder Moesman haar betrappen zal en vereeuwigen in een fameus schilderij.

1998
35 mm/video, kleur, Dolby Surround
30 min.
Nederlands


De film Geest van de Werf van Sherman De Jesus is uit meer dan tweehonderd inzendingen geselecteerd vanwege “zijn unieke symbolische stijl van kijken naar het menselijk bestaan. Dit werk geeft ons de uitzonderlijke mogelijkheid om de manier waarop we naar de wereld kijken te veranderen, iets wat nog zelden gebeurt in de andere media.”

(You Minowa, curator van het Machida City Museum of Graphic Arts, Tokyo.)


Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. Fax. |

Website by Koduijn