Gevangen op Java

Cast
Gerard Thoolen
Poncke Princen
Duco van Weerlee
Elva Yusnasari
Jacob Vredenbregt

 

Regie
Jan van den Berg

 

Scenario
Jan van den Berg
Henk van der Haar

 

Adviseur archieffilms
Rogier Smeele

 

Camera
Renee Hoffmann

 

Geluid
Ab Grooters

 

Montage
Jan Overweg

 

Mixage
Jack Bol

 

Productieleiding
Claire Leo

 

Unit Manager
Wim van Megen

 

Producenten
Sherman de Jesus
Cécile van Eijk
Ocean Film Productions
(i.s.m. Drs. Film & Video)

Java, 1941. Journalist en schrijver Willem Walraven (Gerard Thoolen) zit gevangen in Bandung. Door zijn eigenzinnige en onaangepaste optreden heeft hij het noodlot over zich afgeroepen. Beschuldigd van NSB-sympathieën, is hij veroordeeld tot eenzame opsluiting. Zelfs schrijven, het enige dat zijn leven zin geeft, is niet mogelijk. Zijn schrijfmachine, de piano van zijn ziel, hebben ze hem afgenomen. Vanuit de cel blikt Willem Walraven terug op zijn leven.

Zijn periode in het leger, de mislukte carrière in de suiker op Oost Java. Zijn ontmoeting met de beeldschone Indonesische Itih, de liefde van zijn leven en de moeder van zijn kinderen. Het huwelijk met haar dat hem buiten de maatschappij van de Hollanders plaatste. De onmacht om echt ‘native te gaan’. De scherpe kritiek die hij vanuit dit isolement uitoefende op zowel de Hollandse als de Indische samenleving. Verteerd door heimwee, hunkert hij naar Dirksland, de Hollandse winter. Na de Duitse bezetting in 1940 en de Japanse inval, is terugkeer niet meer mogelijk.

In 1995 trekken Poncke Princen, mensenrechtenactivist te Jakarta, en Duco van Weerle, voormalig provo, nu journalist te Bali, Walraven’s sporen op Java na. Drama en documentaire lopen in elkaar over. Hun reis en archiefbeelden bepalen de setting van het verhaal. Ze zijn, ieder op z’n eigen manier, met Willem Walraven verwant.

1995
35 mm, video, kleur/zwart-wit
75 min
Nederlands (beschikbaar: Engels ondertiteld)

Memphis Film & Television | Maliebaan 24-26, 3581 CP Utrecht, The Netherlands | Tel. Fax. |

Website by Koduijn